April 17, 2020

Bijna een derde van de Nederlandse IT-leiders geeft prioriteit aan een multicloud-aanpak

Hoewel de huidige adoptiegraad onder de 20% ligt, groeit de belangstelling voor multicloud extreem snel in Nederland, blijkt uit onderzoek van Equinix

Amsterdam, 17 april 2020 – Equinix, aanbieder van datacenters en interconnectie, heeft de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de inzichten van IT-besluitvormers wereldwijd over de grootste tech-trends.

De resultaten laten zien dat bedrijven wereldwijd forse ambities uitspreken rondom de adoptie van multicloud. In Nederland groeit de belangstelling voor multicloud zelfs extreem snel: bijna 30% van de respondenten ziet de invoering van een multicloud-aanpak als een prioriteit voor 2020. Vorig jaar was dat nog maar 3%.

Wereldwijd zegt bijna de helft (45%) van de ondervraagde IT-beslissers plannen te hebben om over te stappen op een multicloud-strategie, maar de adoptiegraad ligt nog steeds op minder dan 20%, zowel in Nederland als in de rest van de wereld.

De resultaten van het onderzoek - waar bijna 2500 deelnemers uit 23 landen in Noord- en Zuid-Amerika, EMEA en Azië-Pacific op reageerden - laten zien dat bedrijven zich al aan het voorbereiden zijn op een meer verbonden wereld, vooruitlopend op de veranderingen die door COVID-19 in gang zijn gezet.

Cloudmigratie, ondanks de risico’s
Bijna driekwart (71%) van de respondenten wereldwijd geeft aan van plan te zijn meer van hun IT-functies naar de cloud te verplaatsen. Tweederde (66%) van de respondenten is van plan dit zelfs binnen de komende twaalf maanden te doen. Dit is opvallend, want bijna de helft van de respondenten ziet de vermeende risico's van cybersecurity rondom cloudadoptie als een bedreiging voor hun business.

De ondervraagde IT-besluitvormers in Nederland hechten aanzienlijk meer belang (34% gaf aan dat het een prioriteit was) aan het verplaatsen van hun IT-infrastructuur naar een datacenter van een derde partij dan een jaar geleden, toen het percentage nog onder de 3% lag. Ondertussen geeft één op de twee IT-leiders wereldwijd aan dat ze prioriteit geven aan het verplaatsen van hun infrastructuur naar de digital edge. Hier worden digitale bedrijfsecosystemen aan elkaar gekoppeld om in realtime te kunnen communiceren, als onderdeel van een overkoepelende IT-strategie.

Hybrid multicloud-strategie
Een cloudstrategie die veelal overwogen wordt door IT-beslissers is een multicloud-aanpak waarbij één enkel bedrijf verschillende cloudaanbieders gebruikt voor verschillende functies. Dit is een trend die het onderzoek bevestigt. De verschuiving naar een multicloud-aanpak zal belangrijke gevolgen hebben voor de cloudindustrie, aangezien bedrijven hun business zo verspreiden over meerdere aanbieders.

Maar terwijl er duidelijk een strategische verschuiving gaande is, is multicloud momenteel eerder de uitzondering dan de regel: minder dan één op de vijf (17%) IT-beslissers zegt dat hun bedrijf zich momenteel over meerdere clouds verspreidt. Hybride cloud implementaties - waarbij bedrijven gebruik maken van een combinatie van één of meer publieke cloud-aanbieders met een privé-cloud platform of IT-infrastructuur - zijn op dit moment nog het meest gebruikelijk. Zo hanteert 34% van de IT-beslissers wereldwijd op dit moment een hybride cloudstrategie.

Michiel Eielts, Managing Director, Benelux, Equinix: "We weten dat een wereldwijde verschuiving naar hybride multicloud-implementaties al geruime tijd voor de uitbraak van COVID-19 aan de gang was, omdat bedrijven een concurrentievoordeel willen behalen door middel van schaalbare oplossingen die toegankelijk zijn vanuit diverse locaties. De resultaten van dit onderzoek laten echter zien dat er een kloof blijft bestaan tussen de ambities van bedrijven en de implementatie van cloudadoptie. Het wordt zeker interessant om te zien hoe dit ontwikkelt en versnelt, gelet op de huidige digitale eisen.

Op weg naar de edge
Om tegemoet te komen aan de snelle invoering van hybride multicloud-oplossingen, heeft Equinix onlangs bare metal cloud aanbieder Packet overgenomen. Packet, in combinatie met Equinix’ vlaggenschip Equinix Cloud Exchange Fabric (ECX Fabric™), maakt mogelijk dat hybride multicloud-strategieën door een gedistribueerde infrastructuur en digitale ecosystemen wereldwijd, op een directe, veilige en dynamische manier met elkaar verbonden kunnen worden. Zo kunnen bedrijven het publieke internet omzeilen, cybersecurity risico’s vermijden en veilig de overstap maken naar de digital edge.

De implementatie van een interconnectief netwerk- en cloudhubs aan de digital edge vereenvoudigt zo de complexiteit van hybride IT en biedt de keuze, schaal en flexibiliteit die nodig is voor de huidige en toekomstige digitale bedrijfsbehoeften. Door deze kritische infrastructuur in 55 markten over de hele wereld aan te bieden, zorgt Equinix ervoor dat zijn klanten de middelen hebben om overal veilige verbindingen te kunnen maken.

Highlights/Key facts

  • 29% van de respondenten in Nederland ziet een multicloud-aanpak als een prioriteit voor 2020.
  • 71% van de IT-besluitvormers is van plan om in de toekomst meer IT-functies naar de cloud te verplaatsen (65% in Nederland). Belangrijke functies die naar de cloud worden verplaatst zijn onder andere productiviteitstools, legacy-applicaties en databases. 
  • Wereldwijd bevindt 44% van de IT-infrastructuur zich momenteel in de cloud. In Amerika is dit cijfer hoger, namelijk 49%, terwijl het in EMEA slechts 40% is (in Nederland is het ook 40%). Azië-Pacific komt overeen met het wereldwijde gemiddelde van 44%. 
  • Het onderzoek is online afgenomen bij 2.485 IT-besluitvormers in 23 landen tussen 1 en 16 augustus 2019.

Additional resources
Equinix 2019-20 Tech Trends Survey [report]
Global Interconnection Index Volume 3 [report]
IDC MarketScape: Worldwide Colocation & Interconnection Services Report [report]
Learn more about Equinix Cloud Exchange Fabric™ [website]
Equinix Completes Acquisition of Bare Metal Leader Packet [press release]
DVSA Deploys to the Cloud, Reduces Latency with ECX Fabric [case study]

About Equinix
Equinix,Inc. (Nasdaq: EQIX) connects the world's leading businesses to their customers, employees and partners inside the most-interconnected data centers. On this global platform for digital business, companies come together across more than 50 markets on five continents to reach everywhere, interconnect everyone and integrate everything they need to create their digital futures. www.Equinix.com

Forward-Looking Statements
This press release contains forward-looking statements that involve risks and uncertainties. Actual results may differ materially from expectations discussed in such forward-looking statements. Factors that might cause such differences include, but are not limited to, the challenges of acquiring, operating and constructing IBX® data centers and developing, deploying and delivering Equinix products and solutions; unanticipated costs or difficulties relating to the integration of companies we have acquired or will acquire into Equinix; a failure to receive significant revenues from customers in recently built out or acquired data centers; a failure to complete any financing arrangements contemplated from time to time; competition from existing and new competitors; the ability to generate sufficient cash flow or otherwise obtain funds to repay new or outstanding indebtedness; the loss or decline in business from our key customers; risks related to our taxation as a REIT; and other risks described from time to time in Equinix filings with the Securities and Exchange Commission. In particular, see recent Equinix quarterly and annual reports filed with the Securities and Exchange Commission, copies of which are available upon request from Equinix. Equinix does not assume any obligation to update the forward-looking information contained in this press release.

Equinix Media Contacts

Michelle Lindeman (Americas)
+1 (650) 598-6361
mlindeman@equinix.com  

Annie Ho (Asia-Pacific)
+852 2970-7761
annho@ap.equinix.com

Jess Sullivan (EMEA)
+44 7876 712861
Jess.Sullivan@eu.equinix.com

Equinix Investor Relations
Katrina Rymill 
+1 650-598-6583
krymill@equinix.com

Chip Newcom
+1 650-598-6262
cnewcom@equinix.com