December 13, 2018

Groei IoT toepassingen vraagt om datacenterhubs in elke stad

Hybride cloudoplossingen van cruciaal belang voor veilige en snelle data-uitwisseling tussen instellingen en bedrijven

Amsterdam, 12 december 2018 – Bijna de helft (47 procent) van de Nederlandse ICT-professionals denkt dat het aantal IoT-apparaten de komende jaren zo snel toeneemt dat elke stad een aparte datacenterhub nodig heeft om de vraag naar directe data-uitwisseling aan te kunnen. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika denkt drie op de vijf ICT-professionals dat dit het geval is. Dit blijkt uit onderzoek van Equinix onder 1206 ICT-professionals in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

“De IoT-technologie wordt steeds geavanceerder waardoor dit soort apparaten niet alleen met het internet zijn verbonden, maar ook met elkaar”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux. In de context van smart cities kunnen de inzichten die IoT-apparaten verzamelen, worden opgesplitst en geanalyseerd. “Overheden gebruiken de gegevens onder andere voor het verbeteren van de stedelijke planning en het beheer van verkeersstromen. Zowel bedrijven als instellingen worden steeds afhankelijker van elkaars data en ook zien we dat directe data-uitwisseling steeds belangrijker wordt gevonden”, aldus Eielts.

De verwachting is dan ook dat iets meer dan 70 procent van de organisaties de komende jaren meer bedrijfsfuncties naar de cloud gaan migreren, ondanks het feit dat tweederde (70 procent) van de IT-professionals aangeeft bang te zijn voor de veiligheidsrisico’s. “Mede door meerdere grote publieke datalekken is er bij bedrijven onzekerheid ontstaan op het gebied van IT-veiligheid en de migratie naar de cloud. Deze onzekerheid heeft ertoe geleid dat cyberbeveiliging één van de belangrijkste IT-prioriteiten wordt voor de komende periode”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux.

Verandering bedrijfsvoering door clouddiensten
Bijna de helft (48%) van de respondenten geeft aan dat clouddiensten en op cloud gebaseerde diensten de bedrijfsvoering van hun organisaties de komende jaren drastisch zal beïnvloeden. Alleen cybersecurityrisico’s en datalekken worden met respectievelijk 70 en 53 procent vaker genoemd. 45 procent van de IT-professionals geeft aan dat cyberbeveiliging de komende jaren de hoogste prioriteit heeft binnen hun organisatie. “Dit is niet zo gek als je bedenkt dat het risico op grootschalige datalekken groeit”, zegt Eielts. “In 2021 zullen de wereldwijde kosten van datalekken naar verwachting zijn opgelopen tot 6 biljoen Amerikaanse dollar.”

Nederlands versus EMEA
In Nederland denkt 48 procent van de respondenten dat hun organisatie meer data naar de cloud zal migreren. Dit percentage is lager dan het gemiddelde EMEA-percentage van 56 procent. Bijna 65 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan dat de aanwezigheid van een cloud service provider een belangrijke factor is voor het kiezen van een datacenter. Voor de IT-professionals in EMEA is dat percentage met 60 procent iets lager. Verder laat het onderzoek zien dat slechts 17 procent van de organisaties in EMEA meerdere multi-cloud infrastructuren gebruikt, dat 56 procent van de organisaties een private cloud gebruikt en 42 procent een public cloud. “Om de concurrentie voor te blijven en de digitale veiligheid ook in de toekomst te kunnen waarborgen, moeten organisaties bij het uitbouwen van hun digitale infrastructuurstrategie meerdere cloud service providers opzoeken”, zegt Eielts.

Equinix lanceerde vorig jaar Equinix Cloud Exchange ™ Fabric (ECX Fabric) om bedrijven te ondersteunen die toegang nodig hebben tot meerdere cloud service providers (CSP's). Deze oplossing biedt klanten private verbindingen met wereldwijde cloud service providers, ongeacht hun locatie. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf ook Equinix SmartKey™, wereldwijd beschikbare SaaS-software (key-management en coderingssoftware) dat de gegevensbescherming èn het beheer in elke cloud of bestemming vereenvoudigt.

Over de Global Interconnection Index
Het onderzoek werd uitgevoerd om de hoogtepunten van de tweede editie van de Global Interconnection Index (GXI), de jaarlijkse marktstudie van Equinix, onder de aandacht te brengen. Hieruit blijkt dat interconnectie voor bedrijven de manier wordt om te opereren in de huidige digitale wereld. Uit de GXI blijkt dat het risico op cybersecurity één van de belangrijkste aanjagers van interconnectie is. Steeds meer bedrijven schakelen over naar een directe data-uitwisseling van gegevens om het publieke onveilige internet te vermijden.

Over het onafhankelijke onderzoek
Het onafhankelijke online onderzoek is afgenomen onder 1.206 uit EMEA afkomstige senior IT-beslissers en is uitgevoerd door APCO Insight in opdracht van Equinix. APCO Insight is het wereldwijde onderzoeksbureau van APCO Worldwide, en werkt samen met internationale bedrijven, verenigingen, non-profitorganisaties en overheidsinstanties om betrouwbare onderzoeksgegevens om te zetten in bruikbare aanbevelingen. De online survey is afgenomen tussen 20 augustus en 13 september 2018. De respondenten in het onderzoek komen uit de volgende landen: Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Spanje, Zweden, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk.

Over Equinix 
Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), verbindt toonaangevende bedrijven en overheden overal ter wereld rechtstreeks met hun klanten en partners in datacenters met de grootste keuze in netwerken. In 52 markten, verspreid over vijf continenten, brengt Equinix bedrijven samen om nieuwe groeimogelijkheden te realiseren en hun organisatie, IT en Cloud strategieën te versnellen. In de hedendaagse digitale economie, waar zakelijke businessmodellen steeds afhankelijker zijn van elkaar, is interconnectie essentieel voor succes. Equinix exploiteert het enige wereldwijde interconnectieplatform. Dit creëert constant nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en overheden die op deze manier bij elkaar worden gebracht. Zie ook: www.equinix.com

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Westerdaal, anna@mediatic.eu, of 06-50925864