September 24, 2018

Directe data-uitwisseling tussen bedrijven binnen drie jaar tien keer zo groot als het internetverkeer

Direct dataverkeer tussen bedrijven in Europa neemt jaarlijks met 48 procent toe

Amsterdam, 24 september 2017 – Directe data-uitwisseling tussen bedrijven is binnen drie jaar tien keer zo groot als het internet. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters. Als gevolg van de wereldwijd versnellende digitale transformatie gebruiken consumenten en organisaties meer data dan ooit tevoren en neemt de behoefte aan interconnectiemogelijkheden toe. Via interconnectie kunnen organisaties data via directe verbindingen real-time uitwisselen met providers en partners en daardoor hun digitale diensten integreren.

De GXI 2.0 voorspelt dat de interconnectiebandbreedte, de capaciteit voor het direct uitwisselen van data tussen bedrijven, tot 2021 zal toenemen tot meer dan 8.200 terabits per seconde (Tbps), oftewel 33 Zettabytes (ZB) per jaar. Dit is een forse stijging ten opzichte van de voorspelling van vorig jaar en maar liefst tien keer zoveel als de voorspelde capaciteit van het internetverkeer.1 Voor de komende vijf jaar voorspelt de GXI 2.0 bovendien een gemiddelde jaarlijkse groei van de interconnectiebandbreedte van 48 procent. In Amsterdam groeit dit percentage naar verwachting de komende drie jaar zelfs met 57 procent.

“Nederland is voor veel bedrijven de digitale toegangspoort naar Europa. Bijna 20 procent van de buitenlandse investeringen wordt gedreven door digitale activiteiten”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux. “Maar liefst 169 internationale ICT-hoofdkantoren van buitenlandse bedrijven zijn hier gevestigd. Dit komt doordat Nederland een sterke en betrouwbare digitale infrastructuur heeft.”

"Door het samenkomen van belangrijke macro- en technologische trends en nieuwe regelgeving bevinden we ons nu in een complex en risicovol tijdperk, waarin de fysieke- en digitale wereld steeds meer met elkaar integreren”, zegt Sara Baack, Hoofd Marketing van Equinix, Inc. ”Uit de GXI 2.0 blijkt dat bedrijven in toenemende mate hun toevlucht zoeken in interconnectie, omdat de traditionele vormen van data-uitwisseling via het publieke internet niet meer volstaan.”

“In de huidige digitale economie, waar bedrijven steeds afhankelijker zijn van elkaar, is het direct uitwisselen van data essentieel”, vult Eielts aan. Dit blijkt ook uit een aanvullend onderzoek onder Nederlandse IT-professionals. Ruim 28 procent van hen geeft aan dat het vermijden van het publieke internet van cruciaal belang is voor het dagelijks functioneren van hun organisatie. “Directe verbindingen tussen applicaties, datacenters, clouds, netwerken en serviceproviders zorgen ervoor dat bedrijven de eindgebruikers beter en sneller kunnen bedienen.”

Oorzaken groei interconnectie
De drie belangrijkste oorzaken voor de groei van interconnectie zijn:

 • De digitale transformatie: Ten minste 50 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product zal in 2021 gedigitaliseerd zijn.2 Deze trend zet zich door in bijna alle sectoren. Steeds meer organisaties hebben behoefte aan real-time interacties tussen mensen, locaties, apparaten, clouds en data.
 • Cybercriminaliteit: De digitalisering en de daarmee gepaard gaande kans op cybercriminaliteit dwingt bedrijven tot het veranderen van hun business en IT-infrastructuur zodat ze het traditionele internet omzeilen. Wereldwijd lopen de kosten als gevolg van datalekken op tot 6 biljoen dollar per jaar in 2021.3  “Via directe private verbindingen in netwerkneutrale datacenters beperk je de kans op cybercriminaliteit tot een minimum, omdat je het publieke internet vermijdt”, zegt Eielts.
 • Werken in ecosystemen: Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker om te kunnen verbinden met klanten, partners en werknemers. Dit vraagt om digitale ecosystemen en interconnectiemogelijkheden. Naar verwachting zullen organisaties in 2021 bijna drie keer zo vaak samenwerken met organisaties buiten hun eigen sector en twee keer zo vaak gebruikmaken van intermediairs.4

De GXI 2.0 beschrijft vier manieren waarop bedrijven gebruikmaken van interconnectie.5 Samen vormen zij een infrastructuurmodel voor het doen van zaken in de digitale economie. 

 • Netwerkoptimalisatie om de afstand tussen gebruikers en servicetoepassingen te verkorten.
 • Hybride multicloud om data te verdelen en te verbinden met meerdere publieke clouds, gekoppeld aan private infrastructuur.
 • Gedistribueerde beveiliging om veiligheidscontroles in te bouwen op plekken dicht bij de eindgebruikers.
 • Gedistribueerde data om een data-analyse uit te voeren dichtbij de gebruikers.

“Interconnectie verlicht de complexiteit die ontstaat door het integreren van meerdere digitale diensten. Bedrijven zien hierdoor verbeteringen in hun digitale beveiliging, prestaties en capaciteit. De Global Interconnection Index van Equinix geeft inzicht in de belangrijkste technologische trends en laat zien waarom bedrijven direct verbinding maken met strategische partners om hun digitale bedrijfsecosystemen neer te zetten," aldus Eric Hanselman, Hoofd analist bij 451 Research.

Highligths/Key Facts

 • De GXI 2.0 biedt inzicht in de manier waarop de groei van Interconnectiebandbreedte toeneemt in de verschillende regio’s van de wereld.
  • Verenigde Staten: Dit land loopt voorop als het gaat om digitaal zakendoen. De meeste multinationale ondernemingen hebben hier hun hoofdkantoor gevestigd. Naar verwachting zal de Verenigde Staten een samengestelde jaarlijkse groei van 45 procent laten zien. De Verenigde Staten is goed voor meer dan 40 procent van de wereldwijde interconnectiebandbreedte.
  • Europe: De regelgeving rondom datacompliance wordt strenger, waardoor de behoefte aan interconnectie in Europa groeit. De voorspelling is dat het directe dataverkeer tussen bedrijven met 48 procent per jaar toeneemt. Europa is hiermee goed voor 23 procent van de wereldwijde interconnectiebandbreedte.
  • Zuidoost-Azië: Als thuisbasis van veel grote IT-leveranciers en dankzij de snelle verstedelijking wordt verwacht dat interconnectie in Zuidoost-Azië met 51 procent per jaar groeit. Wereldwijd gezien is Zuidoost-Azië goed voor meer dan 27 procent van de interconnectiebandbreedte.
  • Latijns-Amerika: Door opkomende markten en een toename het digitaal zaken doen, zal de interconnectie in Latijns-Amerika naar verwachting jaarlijks met 59 procent stijgen. Dit is 9 procent van de wereldwijde interconnectiebandbreedte.

Uit de GXI 2.0 blijkt dat wereldwijd de interconnectie tussen bedrijven, clouds en IT-leveranciers jaarlijks met 98 procent per jaar groeit tot en met 2021. De directe data-uitwisseling helpt bedrijven met het bouwen van nieuwe digitale diensten en het migreren van workloads naar cloudleveranciers.

Over de Global Interconnection Index
De jaarlijkse Global Interconnection Index van Equinix geeft inzicht in de voordelen die interconnectie voor organisaties biedt. Dit gebeurt door het volgen, meten en voorspellen van de interconnectiebandbreedte. Via deze bandbreedte kunnen organisaties data direct en real-time uitwisselen met providers en partners.

Voor de Global Interconnection Index worden de profielen van duizenden ecosysteemdeelnemers geanalyseerd. Deze data wordt gecombineerd met lokale- en regionale marktdata (inclusief macro-economische trends, demografische gegevens van de markt en data van verschillende industrieën) en met de belangrijkste drijfveren van de digitale handel. Het doel van het rapport is om de impact van digitale bedrijfstransformatie inzichtelijk te maken. Een uitgebreide methodologiebeschrijving is opgenomen in de Global Interconnection Index.

Aanvullende bronnen

Voetnoten:

1. Cisco – “Visual Networking Index”, 2017

2. IDC FutureScape: Worldwide IT Industry 2018

3. Cybersecurity regained: preparing to face cyber attacks, EY, 2017

4. Capitalizing on Your Business Ecosystems Economy: Gartner, 2017

5. The four classes of Interconnection use cases were developed by analyzing more than 1,800 industry implementations worldwide, are documented in the IOA® Knowledge Base, and have been validated by IT practitioners and industry experts.

Over Equinix 
Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), verbindt toonaangevende bedrijven en overheden overal ter wereld rechtstreeks met hun klanten en partners in datacenters met de grootste keuze in netwerken. In 52 markten, verspreid over vijf continenten, brengt Equinix bedrijven samen om nieuwe groeimogelijkheden te realiseren en hun organisatie, IT en Cloud strategieën te versnellen. In de hedendaagse digitale economie, waar zakelijke businessmodellen steeds afhankelijker zijn van elkaar, is interconnectie essentieel voor succes. Equinix exploiteert het enige wereldwijde interconnectieplatform. Dit creëert constant nieuwe mogelijkheden voor bedrijven die op deze manier bij elkaar worden gebracht. Zie ook: www.equinix.com

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andreas Tober, andreas@mediatic.eu, of 06-52717331